وبگاه باجناق

مقالات علمی، فرهنگی و فناوری، دانلود آهنگ، موسیقی، نمایه، موزیک

وبگاه باجناق

مقالات علمی، فرهنگی و فناوری، دانلود آهنگ، موسیقی، نمایه، موزیک

- اثرات مواد شوینده

اثرات مواد شوینده

دکتر محمد علی نیلفروش زاده متخصص پوست و مو، و رییس مرکز تحقیقات پوست و سالک در مورد خطرات استفاده از مواد شوینده ها اظهار داشت: شوینده های شیمیایی دارای ترکیب های آمونیاک بوده مانند پاک کننده های شیشه و برخی براق کننده ها که ماده اصلی تشکیل دهنده آن ها آمونیا است.


اثر آمونیاک موجود در مواد شوینده:

آمونیاک مهم ترین ترکیب هیدروژنه ازت است و در طبیعت از تجزیه مواد آلی ازت دار به دست می آید.آمونیاک گازی است بی رنگ، با مزه فوق العاده تند و زننده که اشک آور و خفه کننده است. گاز آمونیاک از هوا سبک تر است و به سهولت به مایع تبدیل می شود. آمونیاک سبب تحریک دستگاه تنفسی، پوست و چشم می شود و مواجهه با حجم زیاد این گاز برای بدن انسان بسیار خطرناک است زیرا این گاز با آسیب رساندن به شش ها می تواند سبب مرگ فرد شود.


به گفته وی استفاده بی رویه و مکرر مواد شیمیایی که حاوی آمونیاک هستند می تواند برای سلامتی مضر باشد و عوارض بسیاری را به دنبال خواهد داشت .


استفاده بیش از حد از این موادشیمیایی موجب تحریک چشم، پوست، راه های تنفسی و ریه ها می شود که البته میزان آسیب بستگی به غلظت میزان ماده محرک و فضایی دارد که افراد در آن محیط کارمی کنند.


یکی دیگر از مواد سمی خطرناک که در انواع شوینده ها وجود دارد و در اثر استفاده بیش از حد از آن ها فرد دچار آسیب می شود ترکییب کلرین است.



اثر کلرین موجود در مواد شوینده:

این ماده شیمیایی در مواد شوینده لباس و شوینده های ظروف،پاک کننده های سطوح سرامیکی وجود دارد و اثرات محرک و تخریبی در سطوح مخاطی بدن از جمله چشم و ریه، گلو، پوست و غیره برجا می گذارد.


مواد شوینده ای که حاوی آمونیاک و کلر هستند از ترکیب این دو ماده سموم دیگر تولید می شود .ترکیب کردن این مواد با یکدیگر ممکن است گازهای سمی را خارج کند که خطرناک باشد و در برخی موارد هم کشنده است .


خطر ترکیب جوهر نمک با سفید کننده ها:

ترکیب کردن جوهر نمک با سفید کننده ها برای پاک کردن جرم سرویس های بهداشتی هر ساله مواردزیادی از بستری ها و حتی مرگ ومیر را در روزهای پایانی سال به خود اختصاص می دهد.


اثرات تماس مکرر با مواد شوینده:

تماس های مکرر با این مواد شوینده ها ممکن است علائمی مانند سردرد، تهوع، استفراغ، سوزش چشم را به صورت گذرا به همراه داشته باشد که معمولا افراد این علائم را نادیده می گیرند.


در حالی که مواد شوینده در طولانی مدت باعث بروزبیماری های مختلف تنفسی و بروز آسم، آلرژی و سرطان های بدخیم ریه و ارگان های دیگر شامل آسیب های کلیوی، آسیب به بافت کبد و سیستم عصبی می شود که در مواردی هم ممکن است اختلالات هورمونی را در زنان تشدید کند.


وی با بیان اینکه استفاده از مواد شوینده ها به صورت مکرر می تواند منجر به بروز اگزما شود، خاطرنشان کرد :یکی از مهمترین عارضه شایع در روزهای پایانی سال و ایام خانه تکانی آسیب به پوست است که با خارش، قرمزی و خشکی پوست و تاول های ریز همراه است .


معمولا بیماری در کف دست و روی نوک انگشتان بروز می کندکه متاسفانه در صورت درمان نشدن این عارضه موجب التهاب و ترک پوست می شود.


به گفته وی بهترین راه برای جلوگیری از خشکی پوست و عود این ضایعات، استفاده از کرم های حاوی اوره، گلیسیرین و وازلین است.


سوختگی حاصل از گاز کلر:

مهمترین عارضه گاز کلر متصاعد شده از وایتکس، سوختگی های پوستی و بثورات جلدی شبیه آکنه است.


در ترکیبات شوینده ها کلر و آمونیاک به کار رفته که در صورت مخلوط کردن با مواد شوینده ها دیگر ،گازهای بسیار سمی تولید می کند و موجب سوزانندگی مجاری تنفسی می شوند .


در کشور ما برخی افراد برای شست و شو، بیشتر از سفید کننده ها که حاوی ترکیبات هیپوکلریت سدیم است، استفاده می کنند که مخلوط کردن این ماده شیمیایی با شوینده های ظروف و پاک کننده های سطوح باعث می شود ضررهایی به مصرف کنندگان وارد شود.


وی به خانواده ها توصیه کرد که مواد شوینده با غلظت بالا در دسترس کودکان قرار نگیرد زیرا بلع مواد شوینده در کودکان به خصوص جوهر نمک و سفید کننده باعث سوختگی مخاط دهان کودکان می شود و حتی ممکن است در ناحیه مری سوراخ ایجاد شود و این مسئله منجر به مرگ کودک شود.


اعضای خانواده باید هنگام کار بامواد شوینده نهایت دقت را داشته باشند و در صورت مشاهده هر گونه سرفه و یا تنگی نفس در معرض هوای آزاد و خنک قرار گیرند و یا در صورت تماس پوستی با این مواد با آب فراوان آن ناحیه را شست شو دهند.


استفاده از دستکش های دو لایه (لایه داخلی کتان) مناسب ترین وسیله برای پیشگیری از عوارض پوستی شوینده هاست.


منبع: ایرنا - دکتر محمد علی نیلفروش زاده - مورخ 1392/12/17




هنگام کار با شوینده ها تهویه هوا را روشن بگذارید

زنان خانه‌دار سفیدکننده و جوهرنمک را با هم مخلوط نکنند و هنگام کار با مواد شوینده، تهویه هوا را روشن بگذارند.

استفاده از مواد پاک کننده شیمیایی در افرادی که مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای ریوی هستند موجب تشدید علائم بیماری شده و برای سایر افراد نیز عوارضی را درپی خواهد داشت.

استفاده از مواد پاک کننده مانند سفید کننده‌ها موجب تشدید علائم آسم در افراد مبتلا می‌شود.

ترکیب برخی مواد پاک کننده با یکدیگر مانند ترکیب جوهرنمک و سفید کننده موجب تولید گازهای سمی خواهد شد که می‌تواند بسیار خطرناک باشد، به ویژه اگر ترکیب این دو در محیط بسته استفاده شود.

قراردادن دستمال بر روی راه‌های تنفسی مانع تاثیر سوء این مواد بر روی مجاری تنفسی نخواهد شد و تهویه هوا هم دراین زمینه تاثیری نخواهد داشت.

ترکیب جوهرنمک و سفیدکننده می‌تواند گازی سمی تولید کند که موجب تحریک مجاری هوایی شود.

استفاده از این مواد می‌تواند موجب عکس‌العمل دستگاه تنفس شده و اسپاسم موقتی در مجاری هوایی ایجاد کند و کار آنها را به بستری شدن در بیمارستان بکشاند.

عوارض این مواد امکان دارد تا هفته‌ها بر روی افراد باقی بماند و در افرادی نیز که دارای بیماری‌های زمینه‌ای ریوی مانند آسم هستندموجب تشدید علائم تا مدت‌ها خواهد شد.

خانم‌های خانه‌دار در فضاهای بسته از مواد پاک کننده استفاده نکنند.

خبرگزاری ایسنا – دکتر فرید رشیدی متخصص ریه – مورخ 1392/12/19


بخار مایعات شوینده باعث سوختگی لایه داخلی دستگاه تنفسی کودکان می شود

کودکان ساعات زیادی را در محیط‌های پوشیده و سر بسته می‌گذرانند و به همین علت در معرض استنشاق عوامل آلرژی‌زا هستند.

یکی از دلائل افزایش آلرژی و بیماری تنفسی در کودکان همین محیط‌های بسته است؛ آفتاب مناسبی دریافت نمی‌شود و محیط، تهویه مناسبی نیز ندارند.

در سیستم طراحی آپارتمان‌های امروزی، آشپزخانه در مرکز ساختمان قرار گرفته و بخارات ناشی از طبخ غذا در منزل منتشر می‌شود که کودکان در دسته اولین قربانیان ناشی از بخارات آزار دهنده جای می‌گیرند.

استفاده از شوینده‌های مختلف به صورت پودر، صابون، مواد مایع و بخارات ناشی از آنها نیز می‌تواند در این دسته جای گیرد.

اگر بخارات ناشی از این مواد با غلظت زیاد در محیط موجود باشد می‌تواند سوختگی لایه پوششی دستگاه تنفسی کودک و بیماری تنفسی مزمن در کودکان را منجر شود.

والدین باید در زمانی که کودکان در منزل نیستند از این مواد استفاده کنند؛ در غیر این صورت در و پنجره‌ها را باز بگذارند تا بخار حاصل خارج شود و تهویه مناسب در منزل قرار دهند و اگر این امکانات فراهم نیست به هیچ وجه از مایعات شوینده در داخل منزل استفاده نکنند.

اگر کودک دارای بیماری زمینه‌ای همچون آسم باشد این موارد باید شدید‌تر و جدی‌تر رعایت شود.


منبع : خبرگزاری فارس – دکتر مریم محلوجی راد – فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی