وبگاه باجناق

مقالات علمی، فرهنگی و فناوری، دانلود آهنگ، موسیقی، نمایه، موزیک

وبگاه باجناق

مقالات علمی، فرهنگی و فناوری، دانلود آهنگ، موسیقی، نمایه، موزیک

- استفاده از ابریشم در پزشکی و فناوری

استفاده از ابریشم در پزشکی و فناوری


درمان شکستگی استخوان با استفاده از ابریشم

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از نیچر، در حال حاضر دو سر استخوان شکسته توسط آلیاژهای فلزی به هم پیچ می شوند. این آلیاژ ها نسبت به استخوان ها استحکام بیشتری دارند و انعطاف آنها به مراتب کمتر است به همین دلیل باعث آسیب به استخوان می شوند. در برخی از موارد نیز همین رابط های فلزی منجر به بروز عفونت می شوند.

محققان آمریکایی موفق شده اند که تمام این اتصالات استخوانی را با استفاده از ابریشم تولید کنند.

ایمپلنت های ابریشمی نه تنها سازگاری بیشتری با بدن دارند و در اندام مختلف جابجا نمی شوند، بلکه در تصویربرداری اشعه ایکس قابل مشاهده نیستند و پزشک به راحتی می تواند روند درمان را لحظه به لحظه کنترل کند.

الیاف ابریشمی خواص منحصربفردی دارند و یک ماده زیست تخریب پذیر محسوب می شوند. در حال حاضر نخ ابریشمی در ایمپلنت های مغزی، ترمیم قلب و بیوالکترونیک کاربرد گسترده ای دارند. در ادامه به کاربرد این ماده طبیعی در موارد مختلف پزشکی اشاره شده است.

 

تولید سلول بالغ قلب انسان روی نخ ابریشم

چندی پیش محققان دانشگاه تورنتو کانادا با استفاده از یک رشته باریک ابریشم، روش جدیدی را برای بلوغ در سلول های ماهیچه ای قلب ابداع کردند.


محققان دانشگاه تورنتو زمانی که قصد شبیه سازی محیط رشد طبیعی سلول قلب جنین انسان را با استفاده از پالس های الکتریکی داشتند، روش جدیدی را برای ایجاد بلوغ در سلول های ماهیچه ای قلب ابداع کردند.

از آنجا که امکان تکثیر سلول های قلب انسان در مقادیر انبوه وجود ندارد، دانشمندان برای تحقیقات روی این بافت حیاتی، از سلول های شبیه سازی شده که با استفاده از سلول های بنیادی تولید می شوند، بهره بردند.

متاسفانه سلول های قلبی که با استفاده از سلول های بنیادی تولید می شوند، نارس هستند و برای تحقیقات دارویی و پیوند مناسب نیستند.

محققان دانشگاه تورنتو برای رفع این مشکل سعی کردند محیط طبیعی رشد سلول های ماهیچه ای قلب را شبیه سازی کنند. آنان برای این منظور از یک رشته ابریشمی بهره گرفتند و سلول های نابالغ را روی آن کشت کردند.
این شیوه که با نام نوار زیستی (
biowire) معرفی شده، امکان رشد سلول های ماهیچه ای را در امتداد رشته ابریشمی فراهم می کند؛ سپس برای تحریک سلول ها و شبیه سازی ضربان قلب به تعداد 180 تا 360 عدد در دقیقه، از پالس های الکتریکی استفاده شده است، در نتیجه این فرآیند یک رشته از سلول های عضلانی بالغ قلب به دست می آید که قابلیت پیوند به بافت قلب انسان را دارد.

یکی از مهم ترین کاربردهای این نوارهای زیستی، استفاده از آن ها به عنوان نخ بخیه در زمان پیوند قلب است.

درمان بیماری صرع با استفاده از ایمپلنت های ابریشمی

چندی پیش محققان دو مرکز وابسته به موسسه ملی بهداشت آمریکا، با استفاده از یک ایمپلنت ابریشمی موفق به درمان بیماری صرع شدند.

محققان در این روش، ایمپلنت ابریشمی را در مغز موش های آزمایشگاهی قرار دادند. این قطعه ابریشمی به گونه ای طراحی شده است که به محض قرار گرفتن در مغز، شروع به ترشح ماده ای شیمیایی به نام آدنوزین می کند.

صرع یکی از اختلالات عصبی است که منجر به تشنج می شود. تشنج ناشی از بیماری صرع مکرر است و در طول زمان شدید تر می شود.

ماده شیمیایی آدنوزین، باعث کاهش تحریک پذیری عصبی شده و کمک می کند تا تشنج متوقف شود. مطالعات قبلی نشان می دهد که سطوح پایین آدنوزین با افزایش حملات صرع در ارتباط است.

بررسی ها نشان می دهد که اثرات سودبخش آدنوزین، به دلیل تغییرات اپی ژنیک است. تغییرات اپی ژنیک به واکنش های شیمیایی گفته می شود که ژن ها را بدون دستکاری در کد DNA آنان، فعال یا غیر فعال می کند.
کاری که ایمپلنت ابریشمی انجام می دهد، ترشح کنترل شده این ماده شیمیایی، درون مغز است.

موش هایی که توسط این شیوه به مدت 10 روز درمان شدند، تا سه ماه دچار هیچ حمله ای نشدند.

مدیر این پروژه تحقیقاتی گفته است که این روش درمانی، بیماری صرع را به طور کامل درمان نمی کند ولی حملات ناشی از آن را به میزان 4 برابر کاهش می دهد. محققان بر این باورند که به محض اطمینان از ایمن بودن این روش در انسان، ایمپلنت ابریشمی در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرد.


شناسایی بیماری سل با استفاده از یک لایه نازک ابریشمی

حدود چهار ماه قبل محققان دانشگاه واشنگتن (UW) به یک روش دقیق و ساده دست یافتند که در کمترین زمان ممکن، بیماری سل را شناسایی می کند.

در این شیوه جدید تشخیص یک لایه نازک ابریشمی که حاوی مواد خاصی است بر روی پوست قرار می گیرد .این لایه که شامل میکرو سوزن هاست در کمترین زمان ممکن و در نهایت دقت، بیماری سل را شناسایی می کند.

بیماری سل می تواند سالها درریه شخص، بدون هیچ علامت ظاهری نهفته باشد و افراد دیگر را مبتلا کند. دربرخی کشورهای دنیا قانونی وجود دارد که بر اساس آن معلمان، پرستاران و پزشکان وارد شده از کشورهای دیگر از نظر بیماری سل مورد بررسی دقیق قرار می گیرند و در صورت آلوده نبودن، اجازه ورود به کشور را دارند. با توجه به اینکه تمام روش های موجود برای شناسایی این بیماری زمانگیر و پرهزینه است، آزمایش جدید پوستی به شدت مورد استقبال قرار گرفته است.

باتوجه به آمارگیری انجام شده توسط پایگاه Philippines Star، یک سوم جمعیت جهان حامل باکتری نهفته و ضعیف بیماری سل هستند. میزان این باکتری نهفته خطری برای فرد حامل دربرندارد و تنها در 5 درصد موارد فعال می شود.

شیوه ای که در حال حاضر برای تشخیص این بیماری مورد استفاده قرار می گیرد به این صورت است که مقداری از ماده ای به نام PPD tuberculin به قسمت میان بافتی ساعد تزریق می شود. اگر دو تا سه روز پس از تزریق، توده ای قرمز و سخت در محل تزریق به وجود بیاید، فرد مبتلا به بیماری سل است. اندازه و شدت برآمدگی، میزان عفونت را مشخص می کند. ولی این روش از دقت کافی برخوردار نیست، به علاوه اگر ماده تزریقی در محل مناسب تزریق نشود، نتیجه به طور کلی اشتباه خواهد بود.

هیچ یک از این مشکلات در روش جدید وجود ندارد. سوزن های استفاده شده در این وصله پوستی با بدن انسان سازگارند و هیچ عارضه ای برای بیمار در برندارد؛ همچنین دقت آن بسیار بالاست.

این آزمایش بدون درد است و مواد استفاده شده برای ساخت این وصله، ابریشم و کیتین است. کیتین ماده است که در اسکلت خرچنگ و میگو وجود دارد و هیچ صدمه ای به بدن وارد نمی کند.

مرحله اول این آزمایش روی خوک انجام شده است و جواب آن کاملا دقیق بوده است.

 

از خاک پنبه می‏روید، از علف که خوراک حیوان است پشم تولید می ‏شود و از آب دهان کرم، ابریشم، اینها همه از آیات الهی است که می ‏تواند مایه‏ تذکر و بیداری انسان باشد. «ذلک من آیات اللّه لعلّهم یذّکّرون» تفسیر آیه 26 سوره اعراف


منبع: ایرنا – مورخ 1392/12/17