وبگاه باجناق

مقالات علمی، فرهنگی و فناوری، دانلود آهنگ، موسیقی، نمایه، موزیک

وبگاه باجناق

مقالات علمی، فرهنگی و فناوری، دانلود آهنگ، موسیقی، نمایه، موزیک

- ماهی قرمز عید نوروز

زیستگاه اصلی ماهی قرمز

ماهی قرمز با نام علمی Carassius auratus auratus گونه ای ماهی از سرده کپورچه ها است. این ماهی همه چیزخوار است. زیستگاه اصلی آن معمولا در سیبری و جنوب شرقی آسیا است و حدود هزار سال پیش توسط چینی ها اهلی شد.


برای اولین بار چینی ها متوجه نوار قرمزی بر روی ای نوع ماهی شدند و با دستکاری ژنتیکی و تلفیق با گونه های دیگر ماهی قرمز امروزی متولد و از آنجا به اروپا راه یافت و حدود 100 سال پیش نیز وارد ایران شد و در سفرهای هفت سین ایرانیان جای گرفت.
بعد از آن با دستکاری های بیشتر انواع دم چادری، سر شیری، چشم تلسکوپی و دم فرشته نیز متولد شد.

 

این در حالی است که ماهی قرمز در سنت دیرینه سفره هفت سین ایرانی جایی ندارد، در تابلوی نقاشی که از کمال الملک به جای مانده و متعلق به 100 پیش است سفره هفت سین ایرانی به تصویر کشیده شده اما ماهی قرمز در آن دیده نمی شود.


آیا ماهی قرمز سفره هفت سین پیشینه تاریخی دارد؟

قرار دادن ماهی قرمز بر روی سفره هفت سین هیچ پیشینه تاریخی ندارد.



شرایط نگهداری و چگونگی تعویض آب ماهی قرمز

این حیوانات کوچک که بیشتر در روزهای پایانی سال به وفور دیده می شوند در شرایط بسیار نامناسبی نگهداری و به متقاضیان فروخته می شوند که هم از نظر انسانی کار درستی نیست و هم به محیط زیست آسیب وارد می کند.

 

ماهی های قرمز در حوضچه های کاملا غیرعلمی تولید می شوند و زمانی هم که فروخته می شوند در شرایط بسیار بد ظرف های شیشه ای نگهداری می شوند که در 2 هفته اول وزن این موجودات کوچک به اندازه یک سوم کاهش می یابد.

 

ماهی قرمز دارای یک خط جانبی است که بسیار حساس است و با استفاده از آن خط محیط اطراف را درک می کند و افراد بدون توجه به این حساسیت در زمان تعویض آب ظرف شیشه ای، آب را از بالا با شدت در ظرف سرازیر می کنند که این مساله موجب بروز شوک و مرگ زودهنگام آنها می شود در حالی که اگر در محیطی مناسب نگهداری شوند تا 30 سال عمر می کنند.

غذای مناسب ماهی قرمز

بیشتر افراد با نان خشک این ماهی ها را تغذیه می کنند در حالی که نان خشک بعد از قرار گرفتن در آب پف می کند و موجب خفگی آنها می شود ، بهتر است با گوشت خام ریز شده تغذیه شوند.

در مرحله بعد از دوران عید بسیاری از افراد این ماهی ها را در رودخانه ها رها می کنند که بعد از مدتی تبدیل به ماهی های سیاهی می شوند که ماهی های بومی رودخانه را از بین می برند زیرا یک گونه غیربومی و تقریبا مهاجم هستند.

 

قبل از شروع سال جدید هزاران هزاران ماهی قرمز در شرایط سخت نگهداری و فروخته می شوند و بعد از پایان رسیدن این دوران؛ دیگر نگهداری آنها مقرون به صرفه نیست از این رو دارندگان این ماهی ها حیوانات مظلوم را در جوی های بدون آب رها می کنند که نهایت ظلم به این گونه جاندار و محیط زیست است.

 

بیماری های انتقالی ماهی قرمز به انسان

این ماهی ها جدا از زیبایی، گونه های خطرناکی هستند زیرا ممکن است عامل انتقال قارچ به انسان باشند و بعد از رها شدن در رودخانه ها هم در صورت بیمار بودن و دارا بودن قارچ آنرا به طبیعت منتقل کنند.

در قرن 17 ماهی قرمز به عنوان ماهی تزئینی وارد اروپا شد و از آن هنگام پرورش این ماهی در ایتالیا، جنوب فرانسه و پرتغال معمول شده است. به علاوه این ماهی به طور وحشی نیز در رودخانه های جنوب اروپا پراکنده و انتشار یافته است. در ایران نیز این ماهی در حوضه های دریای خزر، دریاچه ارومیه، هامون و رودخانه کارون یافت می شود.

 

نگهداری نامناسب ماهی قرمز

در چند سال گذشته، بسیاری از دوستداران حقوق جانوران در ایران و دیگر کشورهای جهان نسبت به خرید ماهی های قرمز و نگهداری نامناسب آن ها اعتراض کرده اند. آن ها خرید این ماهیان در بسته های پلاستیکی و با قیمت پایین را عامل پرورش زیاد و در نهایت کشته شدن تعداد بسیاری از آن ها می دانند.

 

در ایران، ماهیان قرمز اغلب برای سفره هفت سین و در هنگام جشن های سال نو خریداری می شوند. آنها را اغلب به همراه آینه در کنار دیگر سین ها قرار می دهند.

 

دوستداران حقوق جانوران اما بر این باورند که نباید برای لذت های آنی و زودگذر اقدام به خرید جانوران زنده کرد، به گونه ای که تعداد بسیاری از آن ها هر سال کشته شوند.

 

منبع: ایرنا - اسماعیل کهرم مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست – مورخ 9 فروردین 93


حافظه ماهیان و شناسایی موسیقی

پژوهش دانشمندان دانشگاه کیو در توکیو نشان داده که ماهی‌های قرمز شاید فراموشکار باشند اما می‌توانند موسیقی کلاسیک را شناسایی کنند.

این موجودات می‌توانند تفاوت میان قطعه‌ای از موسیقی یوهان سباستین باخ، آهنگساز قرن 18 و ایگور استراوینسکی، ‌موسیقیدان روسی قرن 20 را درک کنند.

محققان ژاپنی برای ماهیها قطعه‌ای از موسیقی باخ و استراویسنکی را پخش کردند. این دانشمندان همچنین چهار ماهی را طوری آموزش دادند که با شنیدن یکی از قطعات، یک مهره قرمز را گاز بگیرند.

به گفته دانشمندان، ماهیهای قرمز از سازوکار شنوایی مشابه حیوانات پیچیده‌تر برخوردارند.

ماهیهای مورد استفاده در این تجربه در سه چهارم آزمایشات توانستند بین موسیقی تمایز قائل شوند. اگرچه برای این کار محققان مجبور شدند بیش از 100 جلسه آموزشی برای ماهی‌ها به منظور آموزش آنها جهت تمایز میان قطعات اجرا کنند.

دانشمندان همچنین می‌خواستند بدانند که آیا ماهیها می‌توانند قطعات مختلف ناشنیده از یک آهنگساز را از هم تمایز دهند یا خیر اما دریافتند که این حیوانات قادر به شناسایی آنها نبوده و بطور تصادفی شنا می‌کردند.

البته ماهیها نیز مانند انسان از سلیقه فردی برای موسیقی برخوردار هستند. در این آزمایشات یکی از ماهیها بجای باخ، استراوینسکی را ترجیح داده و یک ماهی دیگر سلیقه‌ای کاملا متضاد نشان داد.

این یافته‌ها به رد ادعاهای پیشین در مورد ساده و فراموشکار بودن ماهیها پرداخته است. پیش از این تصور بر این بود که حافظه ماهی تنها 15 ثانیه است اما پژوهشهای اخیر نشان داده که ماهی قرمز می‌تواند تا سه ماه حافظه خود را نگهدارد.

منبع: ایسنا - مورخ 10 فروردین 93